Spelregels

1. Minimumleeftijd

Een BuurtWhatsApp is een serieuze zaak. Vanwege dit karakter houden we een minimumleeftijd aan van 18 jaar.

 

2. Omtrek

Deelnemers dienen woonachtig te zijn binnen de grenzen van de plaats Heino of het buitengebied van Heino. Wanneer je aanmelding bij HeinoWaakt binnen komt zal je zo spoedig mogelijk in de groep geplaatst worden die in jouw wijk actief is. Afhankelijk van het aantal deelnemers kunnen er meerdere groepen per wijk zijn.

 

3. Verdachte situaties/heterdaad

Een BuurtWhatsApp is bedoeld om verdachte situaties te signaleren, melden en eventueel te verstoren. De politie komt alleen in actie wanneer er bij hun een melding binnenkomt. Speel nooit voor eigen rechter en waarschuw bij heterdaad altijd de politie via 112. Een verdachte kan onschuldig zijn, maar door berichten in de groep door alle deelnemers als crimineel worden aangezien. Wees dus terughoudend met acties en neem contact op met de politie.

Belt u 112 naar aanleiding van een gemelde situatie in de BuurtWhatsApp, laat dit dan aan de groep weten zodat de meldkamer niet overspoeld wordt met meldingen. Ontvangstbevestigingen zijn niet nodig (denk hierbij aan het duimpje of andere emoticons).

 

4. Signaleerfunctie

De BuurtWhatsApp heeft vooral een signaleerfunctie om de politie van meer ogen en oren te voorzien. U kunt samen met buurtbewoners de verdachte in de gaten houden, maar let wel altijd op uw eigen veiligheid. Eigen veiligheid gaat voor!

 

5. Delen van foto’s

Foto’s kunnen handig zijn als signalement of eventueel bewijs. Volgens de privacywet is het niet toegestaan om foto’s van verdachten (online) openbaar te maken. Een BuurtWhatsApp is echter een besloten groep waardoor het plaatsen van foto’s weinig privacyproblemen zal opleveren. Wees echter terughoudend met het delen van foto’s van personen. Het is niet de bedoeling om een verdacht persoon aan de schandpaal te nagelen. In veel gevallen voldoet een signalement ook. Wanneer er sprake is van stigmatisering van bepaalde bevolkingsgroepen zal je worden verwijderd.

 

6. Geen overbodige berichten

Een BuurtWhatsApp is bedoel als buurtwacht, niet als buurthuis. Niet alle buurtbewoners wachten op een overvloed aan berichten. Door regelmatig gezellige en grappige berichten te plaatsen, kunnen berichten die er écht toe doen over het hoofd worden gezien of niet snel worden opgemerkt. Daarom mag de BuurtWhatsApp alléén als alarmsysteem worden gebruikt. Bij een overvloed aan onnodige berichten zal er ingegrepen worden met mogelijk een verwijdering uit de systemen tot gevolg.

 

7. Melden verdachte situaties

Meld een verdachte situatie op de volgende wijze:

- S = Signaleer

- A = Alarmeer 112

- A = App uw HeinoWaakt groep

- R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon.

Blijf hierbij letten op uw eigen veiligheid!

Meld met de waarnemingen zo veel mogelijk de daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur en lengte. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.

 

8. Burgerinitiatief

De BuurtWhatsApp is een burgerinitiatief, bespreek via de groep alleen verdachte situaties. Het is geen medium om te vragen hoe laat het gemeentehuis open is.

 

 

 

Heino, 2018

Heino, 2018