Door middel van Whatsapp het aantal inbraken in Heino laten verminderen: dat wil de groep HeinoWaakt proberen te bewerkstelligen. Woensdagavond gaven zij een presentatie, samen met politieagenten Herman Rienties (wijkagent Heino) en Angela Zijnge (waarnemend wijkagente Olst-Wijhe). Het initiatief wordt ondersteund door Plaatselijk Belang Heino en het Dorpshuus Heino. Ed van der Schaaf leidde de avond in, waarna het woord werd gegeven aan wijkagent Herman Rienties.
Rienties gaf uitleg over hoe inbrekers, met name in het buitengebied, te werk gaan. Daarbij gaf hij aan dat om inbrekers te kunnen oppakken de hulp van burgers zeer nodig is. 's Nachts rijdt de politie met 1 politieauto in Heino en omstreken: een gebied van 300 vierkante kilometer. Aan de andere kant is inbreken voor criminelen zeer lucratief: het kan wel zo'n 20.000 euro per week opleveren voor de inbrekers, als ze niet gepakt worden. Ook gaf Rienties uitleg over de SAAR-methode, die wordt toegepast bij deze dorpswhatsapp: Signaleren (je ziet iets opvallend), Alarmeren (112 bellen), Appen (deel wat je ziet in de dorpswhatsapp, en meldt dat je 112 hebt gebeld) en Reageren.
Initiatiefnemers van HeinoWaakt zijn vier Heinose jongeren: Merle Heuver, Lisette Horst, Mirko Schokker en Jeroen Strijtveen. Merle en Mirko gaven uitleg over hoe het systeem in Heino wordt opgezet. De kern Heino is opgedeeld in een aantal wijken, en voor iedere wijk wordt een whatsapp-groep aangemaakt. In iedere groep zitten, naast de bewoners die zich aanmelden, een aantal mensen van HeinoWaakt. Samen met een beheerder van een groep uit iedere wijk wordt er een regiegroep gevormd. Ziet een lid van een groep iets verdacht, dan kan hij/zij dit melden in de groep. Als het ' wijkoverstijgend' is, dan kan een lid van de regiegroep besluiten het bericht ook te delen met de andere 'HeinoWaakt'-groepen.
"Een BuurtWhatsapp is aantrekkelijk omdat de kracht van social media enorm is. Een bericht van een buurtbewoner bij een vermoeden van onraad kan de gehele buurt uit het raam doen kijken. Hierdoor wordt de rust in de buurt verstoord en dit effect kan al een hoop ellende voorkomen.", zo vat HeinoWaakt het samen. Ook de politie zit in iedere groep. Wanneer iemand 112 belt, en de politie in actie komt, zal men na afloop ook kijken of er in de HeinoWaakt-groep(en) bruikbare informatie voor de zaak is gegeven. Waar nodig kan dan nog contact met de individuele leden van de groep, die meer informatie hebben, worden opgenomen.
Inmiddels hebben al meer dan 250 mensen zich aangemeld voor HeinoWaakt. Wilt u zich ook aanmelden? Of wilt u meer hierover lezen? Kijk dan op www.heinowaakt.nl.
Bron: www.nuheino.nl